Demo aanvragen

Vul onderstaand formulier in en ontvang een gratis productdemonstratie.

Velden met een (*) zijn verplicht.
  Ik wil graag een online demo

  Strategische personeelsplanning: Een kar met vierkante wielen?

  Strategische personeelsplanning staat bij veel organisaties hoog geprioriteerd. Zo leert een internationaal onderzoeksrapport ons. De tijd die de organisaties daar ook daadwerkelijk in investeren,  blijkt -uit datzelfde onderzoek- laag tot nihil te zijn. Gelijktijdig worden er wel zorgen geuit over het op tijd over voldoende mensen te beschikken. Dat is zowel een kwantiteits- als een kwaliteitsprobleem. Bovendien horen we allerlei problemen waar mensen alledaags tegen aanlopen. ‘De waan van de dag regeert’ heet het dan. Allemaal druk bezig met het oplossen van ‘gedoe’. Gedoe van allerlei aard. Resultaten op tijd halen en op een efficiënte wijze? Het lijkt wel of je aan een kar trekt met vierkante wielen!

  Strategische Personeelsplanning als dé oplossing?!

  Strategische personeelsplanning is dé oplossing, wordt gezegd. Is dat wel zo? U zet vijf stappen volgens het SPP-model en dan bent u er. U volgt de strategie en dan stelt u heel veel tabelletjes op en dan heeft u de oplossing. Wat is nodig = plus. Wat hebben we in huis = plus. Neem het verschil tussen wat nodig is en wat u in huis heeft, trek dat van elkaar af en dan heeft u het resultaat van wat u tekort heeft aan kwaliteiten en overbodige kwaliteiten die u niet (meer) kunt gebruiken. U begint op 1 januari a.s. en op 1 juli volgend jaar bent u klaar met uw rekenwerk. Tenminste, met uw menselijke boekhouding. Afhankelijk van tabelletjes over bestaande formatie minus benodigde formatie  x de gemiddelde doorstroming gedeeld door de gemiddelde benodigdheden……..

  Volgt u het nog of ben ik u al kwijt? Waarschijnlijk het laatste. Zoals strategische personeelsplanning wordt geïntroduceerd en uitgelegd door sommigen (en zelfs gedoceerd),  lijkt het erop dat we strategische personeelsplanning als ‘instrument’ zien. Een instrument dat de kar moet (vlot)trekken. Een instrument met allerlei spelregels en tabellen, rekensommen, etc. Daar zitten bestuurders, directies en managers vast op te wachten……. Nee dus. Weer een HRM-instrument dat veel tijd vraagt en kost. Een instrument dat, net als de kar die getrokken moet worden, uitgerust is met vierkante wielen. En de organisatie? Die zakt dieper en dieper in ‘het gedoe’.

  We doen maar gewoon liever niet aan strategische personeelsplanning…

  Dus dan maar geen strategische personeelsplanning? Het lijkt erop dat dit de praktijk is. Verstandig? Strategische personeelsplanning lijkt al passé voor het goed en wel van de grond is gekomen. En misschien wel terecht. Maar de gedachte erachter mag toch niet verloren gaan. Goed, we noemen het geen strategische personeelsplanning meer. Als dat helpt. Oké, een aantal uitgangspunten en modellen in de strategische personeelsplanning zijn ook niet reëel. Vijf tot tien jaar vooruit kijken? Een prettige wedstrijd toegewenst. De laatste crisis was al in alle hevigheid losgebarsten voordat het besef ontstond bij de mensen dat de economische situatie bar slecht was. Een paar jaar vooruitkijken levert al veel problemen op. Maar de naam die het krijgt is niet interessant; de benadering van de gedachte wel.

  Daarom het volgende voorstel:

  Punt 1. Laten we strategische personeelsplanning vooral geen instrument noemen en nog belangrijker, geen instrument laten zijn.
  Punt 2. Het is geen HRM aangelegenheid. Nee! Het is een ‘ding’ van bestuurders, directie, managers en medewerkers. Het is geen instrument, maar een managementfilosofie. Het moet dan ook vooral gaan over kwaliteiten, talenten, betrokkenheid (engagement), motivatie, loyaliteit, hartbetrokkenheid, etc. Wij noemen het dan ook SEE: Strategic Employee Engagement. Een managementfilosofie die bij goede toepassing leidt tot de juiste mensen met de juiste talenten op de juiste plaats. Daarvoor is geen boekhouden nodig. Wel een visie op mensen, op leiderschap en dialoog. Oprechte interesse in elkaar. Geen ‘fake’.

  En HRM? Is die niet de kartrekker? Nee! De HRM-adviseurs zijn de businesspartners, de steun en toeverlaat. Maar de kar wordt getrokken door de lijnverantwoordelijken en gedragen door de totale organisatie.

  Bewust of onbewust?

  Als u nu bewust kiest om niet met strategische personeelsplanning aan de gang te gaan, is dit artikel niet aan u besteed. U heeft om wat voor reden dan ook geen interesse in het onderwerp. Dat kan. Als het u allemaal uitgelegd moet worden waarom u enige interesse zou mogen hebben, zijn uw adviseurs of wij bezig met de kraaltjes en spiegeltjes-methode. Dat duurt lang en kost veel tijd. Zonde van ieders tijd. Maar is de interesse al wel (bescheiden) aanwezig, dan hopen wij dat u dit verhaal herkent.

  Als HCM HR hebben wij een uitgesproken mening over strategische personeelsplanning. Dat gaat over visie, over leiderschap, over betrokkenheid. Het gaat over de managementfilosofie en overtuiging. Natuurlijk wel logisch vertaald naar de praktijk. Anders wordt het een abstracte discussie die tot niets leidt. Net zo min als de boekhoudkundige benadering.

  Workshop

  Wilt u snel en goed geïnformeerd worden en meer op eenvoudige en plezierige wijze kennis verkrijgen over dit onderwerp? Bezoek dan onze workshop op 6 december a.s. In een middag praten wij u bij en geven wij u veel informatie mee om over na te denken. Voldoende om het gesprek aan te gaan in uw eigen organisatie. Een gesprek  tussen bestuurders, directie, HRM-managers en adviseurs. Een gesprek op basis van een nieuw of ander inzicht.

  BEKIJK HIER DE WORKSHOP STRATEGISCHE PERSONEELSPLANNING